Veckans Odlare:

Eric Holgersson

“Roligt när kunder ger beröm för fina grönsaker”

Eric Holgersson lämnade läraryrket och blev heltidsbonde 2007. Idag driver han Älmås Gård på egen hand. Men med hjälp av en heltidsanställd och säsongsarbetare har gården ett väldigt stort produktutbud av grönsaker.

- De stora volymerna kommer från broccoli, grönkål, zucchini och numera även ekologisk slanggurka. Det är egentligen första året vi kör på gurkan fullt ut och räknar väl med att skörda cirka 50 ton under ett normalt år, säger Eric Holgersson.


Älmås Gård består av 80 hektar som rymmer 130 nötkreatur, men även odlingarna. När han valde att bygga växthus på  2500 kvadratmeter skapades också plats för den ekologiska slanggurkan.

- Jag har inte gått någon utbildning i detta. Jag har varit på några studiebesök och gått någon kurs, men annars har jag lärt mig på egen hand. Jag har väl lärt mig av alla misstag man gör och sen försöker jag göra annorlunda till nästa gång. Det har funkat rätt bra hittills, säger han.

Odlingarna började i liten skala för att sedan växla upp för varje år då efterfrågan på produkterna ökade. Nu skördas det ungefär 15 ton broccoli, 3-4 ton grönkål, 10 ton zucchini samt gurkan, det senaste tillskottet, som ska ligga på cirka 50 ton under ett normalt år.

- Jag har även en massa andra saker som chili, lök, paprika och tomat, men det är i en mycket liten skala, säger han.


Eric Holgersson drivs av odlarglädjen som han själv beskriver som förloppet från frö till en färdig produkt.

- Du har ett litet frö som du stoppar i jorden och sedan blir det en planta. Tar du väl hand om den blir den större och fortsätter du ta hand om den belönas du med en grönsak i handen. Det är en härlig känsla och riktigt odlarglädje. Samtidigt är det otroligt roligt när kunder ger en beröm för att man odlar fina grönsaker, det är alltid uppskattat, säger han.


Har du något favoritgrönsak?
- Det är verkligen svårt att svara på. Det är som att välja mellan sina egna barn, det går inte. Alla grönsaker har sin egen karaktär och specialitet. Jag älskar alla grönsaker lika mycket.


Har du något favoritrecept på dina grönsaker?
- Det är enklare att välja ut. Jag gör en egen baconsås till pasta. I den har jag min egen paprika, chili, tomater, lök, zucchini och bacon. Det är bara salt, peppar och vitlök jag behöver köpa. När man plockar det helt färskt blir det, ursäkta uttrycket, för jäkla gott.


Kategoriserat under:
Läs mer om Eric Holgersson


undefined
undefined
undefined