Veckans Odlare:

Fleninge Fruktodling

Lars lever för fruktodlingen

Han har arbetat inom fruktodling i större delen av sitt liv och idag driver han Fleninge fruktodling som har ett tiotal olika sorters äpple.

Ett stenkast från tempot och pulsen vid det populära köpcentret Väla i Helsingborg bryts landskapet av med åkrar. Där kommer lugnet och en fruktodling som funnits på platsen sedan 40-talet.

- Det är lugnt och behagligt här. Jag gillar verkligen att gå bland träden och se hur det står till med frukten. Det blir nog en runda på fem kilometer varje dag och det är verkligen njutningsfullt, säger Lars Gunnarsson.

Tillsammans med sin fru driver han Fleninge fruktodling som innefattar drygt 3 500 äppelträd på 3,5 hektar mark. Med ett tiotal olika sorter såsom Ingrid Marie, Aroma, Summerred, Lobo och Mutsu kan Lars det mesta om äpplen.

- Vi har haft gården sedan 1982, men innan dess jobbade jag åt Findus som fruktodlingsföreståndare. Men man lär sig nya saker med åren och det är tjusningen. Vi hade fler träd förr och nu har vi bara så pass många som vi hinner med att sköta själva, säger han.

Han trivs verkligen med jobbet som fruktodlare och ser charmen med varje dag under året. Allt från vårens blomning till höstens skördetid. Och det är den sistnämnda som är Lars favorit.

- Jag gillar hösten bäst. Det är då man ser den färdiga frukten. Det är färgglatt i träden och dessutom kan man äta äpplen igen, säger han och fortsätter:

- Vi brukar ha plockat färdigt i slutet av oktober och sedan vilar vi oss lite fram till november. Jag fyller år den 14 november och dagen efter brukar jag alltid börja klippa träden. Då börjar satsningen mot en ny säsong, säger han.

Vilket är ditt favoritäpple?
- Aroma eller Summerred. Det är härlig syrlighet och väldigt goda. Jag gillar att äta äpple direkt från trädet, då är det alltid godast och jag kan nog inte få nog av äpplen. Men det så klart även väldigt gott att göra en äppelkaka med vaniljsås, avslutar Lars.

Kategoriserat under:
Läs mer om Fleninge Fruktodling


undefined
undefined
undefined