Veckans Odlare:

Gunnestorp Handelsträdgård

“Det är härligt att jobba med tomater”

Raimo Einosson och sambon Bodil Andersson driver Gunnestorp Handelsträdgård strax utanför Varberg. De var tidigt ute med specialtomater och har idag drygt 33 olika sorter som går att hitta i grönsaksdisken eller i deras egen lilla gårdsbutik.

Raimo tog över odlingen från sina föräldrar 1986. Då var det tomater och gurka som odlades. Men ganska snabbt bestämde han sig för att satsa på tomaterna och i slutet av 90-talet blev det än större fokus på specialtomater.

- Vi var tidigt ute och var nog bland de första i Sverige som odlade de mindre specialtomaterna. Vi har kvar de lite större, men fastnade för många andra sorter som är fantastiskt goda med mycket smak, säger Raimo Einosson.

Under skördetiden från mitten av april till mitten av november har Raimo och Bodil 14 anställda på Gunnestorp Handelsträdgård. Växthusen är dock enbart på 3 250 kvadratmeter.

- Vi är en liten odling, men trivs med det. Vi valde mellan att bygga ut växthusen eller bygga en gårdsbutik och det blev det senare. Sedan 2013 har vi drivit butiken och den har vi byggt ut varje år sedan dess, säger Raimo Einosson.

De har drygt 33 olika sorters tomater, men också paprikor och en hel del kryddor som de säljer i butiken som gästas av cirka 200 kunder varje dag.

- Det är ett härligt jobb att få träffa människor som uppskattar färska produkter men även få jobba som odlare med de olika årstiderna. På hösten vill man bara kasta ut plantorna och börja om och mot våren ser man hur det växer upp igen. Det är härligt att jobba med tomater, säger han.

Har du något favoritrecept för att äta tomater?
- Vi gör vår egen persillade-krydda med salt, vitlök och torkad persilja. Ett tips är att skiva några större tomater och ringla över lite olivolja och sedan toppa med vår kryddblandning. Det blir gott i all sin enkelhet, säger Raimo.

Kategoriserat under:
Läs mer om Gunnestorp Handelsträdgård


undefined
undefined
undefined