Veckans Odlare:

Ingmar Nilsson

Odlaren som satsar på ekologiskt

Ingmar Nilsson har odling i blodet. Under hans uppväxt odlade föräldrarna melon och tomat på gården och 1988 bestämde sig Ingmar för att köpa granngården för att börja odla i egen regi.

Ingmar är Påarpsodlaren som har arbetat med odling på ett eller annat sätt sedan barnsben. Han växte upp på föräldrargården där det odlades melon och tomat. Under tidigt 80-tal skaffade Ingmar sig en lantbruksutbildning. Därefter har han arbetat med det mesta inom odling och lantbruk.

- Jag har varit traktorförare, inköpare, lageransvarig på en fröfirma och kvalitetskontrollant på ICA. Men det sistnämnda uppskattas inte alltid av andra odlare, berättar Ingmar skämtsamt.

Men tiden som kontrollant på ICA lärde honom mycket. Det var där Ingmar fick insikt om hur både ICA och konsumenterna ville att grönsakerna ska se ut i butik, vilket han tror är en fördel när han i dag är odlare i egen regi.

- Även om jag haft egen gård sedan 1988 var det först runt 2011/2012 som jag valde att satsa helhjärtat på det. I dag odlar jag bland annat kravmärkt zucchini, pumpa, grönkål och melon. Men melon är nog mest för att det är lite av en familjetradition, säger han.

Den kravmärkta odlingen består av zucchini, pumpa och grönkål på 0,5 hektar vardera medan melon står för 1500 kvm. På övrig mark odlas konventionell spannmål.

- Som liten odlare måste man nischa sig. Nu har jag ställt om grönsaksodlingen från konventionell till ekologisk. Nästa steg är att ställa om även spannmålsodlingen. Det funderar jag på att göra nästa år, säger Ingmar.

Med endast en säsongsanställd kan det låta som mer än nog av arbete. Men inte på denna Påarpsgård. Där föder frun dessutom upp lamm. I dag sköter hon 50 tackor. Och Ingmar har planer för mer.

- I dag frilandsodlar jag vilket har resulterat i att gården har nått sitt kapacitetstak. Jag kan helt enkelt inte driva fram fler plantor än vad jag gör just nu. Men om jag bygger växthus kan jag höja kapaciteten ytterligare. Det hade varit roligt, säger han.

Vad äter du helst från din gård?
- Utan tvekan melon. Det äter jag varenda dag så ofta det bara går. Då förstår du kanske hur mycket jag längtar till det är dags för att skörda melon, avslutar Ingmar.

Kategoriserat under:
Läs mer om Ingmar Nilsson


undefined
undefined
undefined