Veckans Odlare:

Kullabygdens Handelsträdgård AB och Rågångens Jordbruk KB

Svensken som odlar på båda sidor av Atlanten

På sex platser i Sverige driver Lars Jacobsen växthusodlingar. Men han har även vänt blickarna mot andra sidan Atlanten och USA där han numera bedriver odling på 39 000 kvadratmeter.

Det började med att Lars Jacobsens föräldrar startade odling i mitten av 50-talet. Bröderna Lars och Tomas Jacobsen tog över 1989 och sedan början av 2000-talet driver Lars Jacobsen själv Rågångens Jordbruk KB och Kullabygdens Handelsträdgård AB.

- Jag har alltid varit intresserad av odling och intresset har ökat att driva olika anläggningar på distans. Idag har jag odlingar i Ängelholm, Viken, Hjälmshult, Billeberga, Klagshamn, Ystad och i Pennsylvania, USA, säger Lars Jacobsen.

Största skörden kommer från slanggurkan men han odlar även snacksgurka, ekologisk gurka och jordgubbar. Totalt har han odlingar på 91 000 kvadratmeter i Sverige och ytterligare 39 000 i USA.

- Jordgubbarna var en tillfällighet. Jag blev erbjuden att köpa en odling i Hjälmshult 2006 och få ett års hjälp och tips för att lära mig hur det funkar. Jordgubbarna kräver lite mer arbete, men det är spännande, säger han.

Efter ett studiebesök i USA bestämde han sig för att satsa på odling även på andra sidan av Atlanten.

- Det kändes som en rolig utmaning och är lite annorlunda då det är varmare där, men också en längre odlingsperiod på grund av klimatet. Det har verkligen varit en lärorik resa, säger han.

Som entreprenör blir det mycket kontorsarbete även om Lars trivs bra med att vara ute i växthusen och det blir sällan en lugn stund. Från februari till november är det gurksäsong med toppar i april till juni och augusti till november då även jordgubbarna har sin säsong.

Vad är ditt bästa recept/sätt att konsumera gurka på?
- Jag gillar att byta bort chipsen mot snacksgurka. Den är perfekt som tilltugg. Riktigt krispig och god. Den funkar till och med att ha på fest. Att det är nyttigt är ju också ett extra plus, säger han.

Kategoriserat under:
Läs mer om Kullabygdens Handelsträdgård AB och Rågångens Jordbruk KB


undefined
undefined
undefined