Veckans Odlare:

Nydala Trädgårdsodlingar

”Det är förbaskat trevligt att odla gurka”

1914 köpte Evert Ekbloms morfar det som idag är Nydala Trädgårdsodlingar i Oxie. Everts föräldrar fortsatte den resan och 1986 tog han själv över. Idag driver han odlingen tillsammans med sin fru Lena och fem anställda.
 
- Till en början odlade vi allt som gick att odla. Det var gurka, tomat, sallad, dill och grejer. Men jag insåg att det blev spretigt och man blev inte riktigt bra på något, säger Evert Ekblom.

Sedan 1994 har de valt att fokusera på gurka och under 23 år har odlingen vuxit. Idag är odlingen på 9 600 kvadratmeter med 14 000 gurkplantor. Vecka sex börjar planteringen och vecka elva börjar skörden och håller på till och med vecka 42. Trots att det resulterar i 550 ton gurkor varje år har Evert inte tröttnat.

- Det är förbaskat trevligt att odla gurka. Man är ute i naturen hela tiden och får handskas med färska produkter. Man blir lika imponerad varje år det växer fram och jag tröttnar aldrig på detta, säger han.
Jobbet som odlare och trädgårdsmästare är inget han skulle byta bort. Även om det är ett hantverk har teknologin underlättat arbetet. Idag kan han styra vissa delar av arbetet från sin mobil även om han skulle vara på semester.

- Förr hade vi anställda vars enda uppgift var att vattna plantorna. Idag är det plantorna som säger till datorn att de behöver vatten och så sköts det automatiskt. Men det är fortfarande trädgårdsmästarens fingrar som är avgörande för slutprodukten, säger han.

Vilket är ditt bästa sätt att konsumera en gurka på?
- En smörgås med västerbottenost och massor av gurka. Det är toppen! Jag äter gurka varje dag under hela året och kan inte tröttna på det. Den smakar lika gott hela året, men det viktiga är att äta en färsk och svensk produkt.

Om Nydala Trädgårdsodlingar
Drivs av Evert och Lena Ekblom sedan 1986. Tillsammans med fem anställda odlar de gurka på 9600 kvadratmeter. De skördar omkring 550 ton gurkor varje år.

Kategoriserat under:
Läs mer om Nydala Trädgårdsodlingar


undefined
undefined
undefined