Veckans Odlare:

Sånnagården AB

Odlaren som har tredubblat skörden

Tillsammans med frun Maria tog Tomas Isberg år 2002 över Sånnagården av Marias far. Sedan dess har de tredubblat skörden.

När Tomas och Maria Isberg 2002 tog över Sånnagården i Kvidinge av Marias far var det inte ett självklart val. Tomas är utbildad inom automatiseringsteknik och hade kunnat välja en annan väg i livet. Likaså arbetar Maria med annat än just odling.

- Jag hade utvecklat ett stort intresse för odling. Dels genom Maria och dels genom att jag sommarjobbat som odlare. Man kan med andra ord säga att det är intresset som har lett mig hit. Sen gillar jag friheten det ger att driva något eget. Ibland jobbar man dygnet runt och ibland kan man vara ledig, berättar Tomas Isberg.

Marias far Bertil Nilsson började bygga växthus i Kvidinge redan 1946 och drev därefter Sånnagården i 56 år. När Tomas och Maria tog över fanns det, precis som i dag, 22 000 kvadratmeter växthus. Trots att storleken är den samma är det mycket annat som har hänt på gården.

- Den största skillnaden är nog att vi har tredubblat skörden sedan vi tog över. Det har vi lyckats med genom att göra investeringar så att vi kan köra hela året. Bland annat har vi ett nytt värmesystem, säger Tomas.

På Sånnagården är det under högsäsong mellan 12 och 15 personer som odlar gurka, tomat och blommor, vilket resulterar i omkring 1 000 ton om året. Men det händer mer på gården.

- Vi har en gårdsbutik som säljer vad gården producerar, en presentbutik och en kaffeservering. Så det händer en hel del här. I lördags hade vi exempelvis en julmarknad där vi bjöd in 30 andra företag varav en hel del var lokala, berättar Tomas Isberg.

På frågan vilken som är Tomas favoritgrönsak kommer ett lika snabbt som oväntat svar.
- Inte gurka i alla fall, säger han och skrattar. Då föredrar jag tomat. Ska jag äta gurka är det minigurka som gäller och gärna i en tzatsiki.

Hur lyckas man odla en riktigt god gurka?
- Gott vatten är superviktigt. Det är egentligen den enda skillnaden man kan känna odlingar mellan. Vi har turen att ha riktigt gott vatten på gården, vilket märks på vår gurka, avslutar Tomas.

Kategoriserat under:
Läs mer om Sånnagården AB


undefined
undefined
undefined