Veckans Odlare:

Swedetom

“I februari börjar det kittla i odlingsfingrarna”

I februari börjar det kittla i Jeroen Nouwts fingrar. Då har vinterns viloperiod precis varit och det är dags att börja odla ny sparris, gurka och tomat i Furulund.

Som fjärde generationens odlare är Jeroen Nouwt mer eller mindre uppväxt i ett växthus. Efter Holland, där han var arbetsledare på ett stort odlingsföretag, köpte han och frun Cecilia en odling i Furulund i västra Skåne.

- När vi köpte stället för 18 år sedan odlade vi bara tomater. Det var det enda jag visste att jag var riktigt duktig på att odla. Men det har förändrats sedan dess. I dag odlar vi framförallt sparris, men även gurka och tomat, säger Jeroen.


Hos Swedetom odlas det idag sparris på 5 000 kvadratmeter, medan tomaten har fått 1 500 och gurkan ett par hundra kvadratmeter.

- Men det är inte vanlig gurka vi odlar, utan minigurka. Det är egentligen inte så stor skillnad rent odlingstekniskt. Men man har mer press på sig. Det går nämligen inte att hoppa över en dag eftersom minigurkan växer sig för stor rätt snabbt. Det blir en rolig utmaning, berättar Jeroen.


Han och Cecilia är de enda anställda på företaget och är därmed de som har hand om allt där. Men det är också en del av tjusningen, om man får tro Jeroen.

- Det härliga med att odla är att man håller på själv. Man får uppleva toppar så väl som dalar. Samtidigt får man en välbehövlig viloperiod på vintern och kort därefter börjar det kittla i odlingsfingrarna och man får äntligen börja om på nytt, säger han. 


När han ska beskriva vad som är roligast under ett odlingsår kommer svaret lika snabbt som definitivt.

- Det är själva odlandet som är det roliga. Det är mycket roligare än skörden. Det är helt enkelt odlingen jag brinner för, säger han. 


När vi ber Jeroen välja vad han helt äter från sin egen odling tvekar han.

- Sparrisen är helt fantastisk. Den längtar man verkligen efter. Men måste jag välja en sak så får det nog bli tomaten. Det är inte mycket som går uppemot egenodlade tomater, kan jag lova.


Hur äter du helst din tomat?
- Det absolut bästa är att skiva en tomat och lägga den på ett ljust hembakat bröd. Sen strör man lite socker ovanpå tomaten. Det är något jag har tagit med från Holland och det blir fantastiskt gott, avslutar Jeroen. 


Kategoriserat under:
Läs mer om Swedetom


undefined
undefined
undefined