Veckans Odlare:

Tåkerngrönt AB

“Det är spännande att arbeta med ekologiska produkter”

Göran och Carola Ektander driver Tåkerngrönt AB och har inriktat sig på ekologisk gurka. Varje säsong skördar de runt 300-400 ton gurka.

I Karlebytorp började Göran och Carola Ektander med värphönsuppfödning, men med blicken mot nya utmaningar fastnade man för ekologisk gurka.

- Jag är en udda fågel som studerat lantbruksgymnasium och senare jobbat som keeper på golfbana. Men jag lämnade golfen. Vi har alltid haft höns hemma och en värmepanna som hade större kapacitet satte igång tankeverksamheten, säger Göran Ektander.


Efter fler studiebesök och mycket planeringen satte makarna spaden i marken och 1999 var Tåkerngrönts växthus på 2 200 kvm klara, försedda med värme från värmepannan och odlingen av ekologisk gurka var igång. Att det blev just ekologisk gurka var en utmaning som lockade.

- Vi hade fått flera tips på att odla annat, men det var en grossist som tyckte vi skulle testa och vi nappade. Det innebar att vi hade en köpare av våra produkter från dag ett. Sedan dess har det varit “learning by doing”. Det är ett stort hantverk att jobba med ekologisk gurka och idag känns det helt rätt med stor efterfrågan, säger han.


Numera är växthusen på 10 400 kvm och odlingen sker i bäddar av torvjord med ungefär 40 liter jord per planta samt med gödsel från gårdens egna hönsgödsel.

- Vi är ingen jättestor odling men det är spännande att arbeta med ekologiska produkter. Att arbeta med nyttodjur är fantastiskt och inget år är det andra likt. Man försöker hela tiden utvecklas och hitta nya sätt att få till bra produkter, säger han.


Har du något favoritrecept/sätt att konsumera en gurka?
- Det ska vara ganska enkelt tycker jag. Gurkstavar är perfekt. Byta bort snacksen mot gurkstavar i en skål och några trevliga dipsåser till det. Det är gott.


Kategoriserat under:
Läs mer om Tåkerngrönt AB


undefined
undefined
undefined