Veckans Odlare:

TF Trädgård AB

“Vill kunna erbjuda svensk gurka året om”

Tomas Anderson driver gurkodlingen TF Trädgård i Nyhamnsläge utanför Höganäs. Han ville inte att sina växthus skulle behöva stå tomma tre månader om året, så han skapade en året runt-odling.

Tomas Anderson är tredje generationen odlare på gården och som han själv beskriver det, född och uppvuxen i ett växthus och han skördar cirka 1500 ton gurka varje år.

- Det var en självklarhet för mig att jag skulle jobba med detta. Det finns inget annat jag hellre skulle vilja göra. Det är en otrolig frihet att vara odlare. Men det är frihet under ansvar som gäller för man måste ju leverera också, säger Tomas Anderson.


Han tog över odlingen från sin far 1995 och har utvecklat det sedan dess och idag har han 14 000 kvm växthus varav 11 300 kvm är belyst. En sorts belysning som han gjort sig känd för och som han nästan är ensam om i Sverige.

- Det är jag och en i Malmö som odlar på detta sätt vad jag vet. Vi började med denna belysningen för fem till sex år sedan. Jag såg att man gjorde så i Finland och började räkna på det. Samtidigt tänkte jag att varför ska mina växthus stå tomma tre månader om året? Vi vill kunna erbjuda svenska gurka året om, säger han.


För Tomas och sina elva anställda är det ständig utveckling som gäller. De testar olika sätt för att få bäst resultat och nu odlar de gurkor likt hur man odlar tomater.

- Det är ganska likt, vi odlar “High wire” alltså på en vajer där plantan växer och gurka är ju spännande. Den växer med ett blad om dagen och vi har fyra skördeperioder om året. Det är egentligen bara två veckor om året som vi inte har aktivitet i växthuset, säger han.


Hemligheten till den perfekta gurkan beskriver han kort och koncist.

- Odla så snabbt som möjligt. Mycket ljus och snabbt.


Vilken är din favoritgrönsak?
- Ja, det får ju bli gurka. Det äter jag varje dag. Jag själv äter den helst när den är lång som ett pekfinger och tar den direkt från plantan, då är den bäst. Men annars tycker jag gurka gör sig utmärkt i alla sallader och på mackan eller i en trevlig tzatziki.


 

Kategoriserat under:
Läs mer om TF Trädgård AB


undefined
undefined
undefined