Veckans Odlare:

Växtkraft i Helsingborg AB

Nattklubbsägare som blev gurkodlare

I 27 år drev Micha Markovic två nattklubbar i Lund och frun Slavica Markovic hade hand om redovisningen. Sen blev det tvära kast och av en ren tillfällighet blev de gurkodlare i stället.

De bestämde sig för att sälja båda nattklubbarna och lämna den branschen. Micha Markovic kom från en bondefamilj i Serbien och hade en del kunskaper inom lantbruk och odling, men ingen kunskap om gurka.

- Vi kände att det var dags att göra något annat så vi sålde allt. Av en tillfällighet blev det odling vi fastnade för. Först var vi delägare på en odling i Flackarp och sedan 2006 köpte vi vår egen gård som vi byggt ut under åren fram till idag, säger Slavica Markovic.

I dag driver de en gård i Norrvidinge strax utanför Kävlinge. Där odlar de 700-900 ton gurka varje år, men har även 2,4 hektar med äpple. Odlingen ägs av paret men de har anställda som hjälper till under högsäsongen.

- Gurka är vår huvudprodukt. Den kan vi allt om nu. Vi har lärt oss under alla år och det är ett riktigt spännande arbete med mycket underhåll för att optimera skörden. Micha är den som är entreprenören av oss två och jag sköter mest det administrativa även om jag hjälper till att plocka gurkan, säger hon.

Med facit i hand är Slavica nöjd med att de lämnade nattklubbslivet bakom sig och hittade lugnet på landet i stället.

- Jag brukar kalla oss stadsbönder eftersom vi är stadsmänniskor men jobbar på landet. Jag skulle inte vilja byta tillbaka till nattlivet. Landet är det vi alla lever av och behöver för att kunna leva, så det känns som en större mening att vara odlare och jobba med en bra produkt. Det stimulerar oss enormt mycket, säger hon.

Har du någon favoritgrönsak?
- Det är såklart gurkan. Våra barnbarn älskar också gurka. De är tre och åtta år och äter gurka som efterrätt. De äter inte godis utan kan tugga i sig en hel gurka efter middagen.

Har du något favoritrecept på gurka?
- Godast är att skära gurkan i stavar och ta havssalt och en god olivolja samt ett nybakat bröd. Det finns inget bättre än den kombinationen.

Kategoriserat under:
Läs mer om Växtkraft i Helsingborg AB


undefined
undefined
undefined