Veckans Odlare:

W-P Grönt

100-åringen som klev in i växthuset

Ragnar Petersson är tredje generationens odlare. För snart 100 år sedan kom hans morfar från Tomelilla till Malmö och började odla på den plats där Ragnar i dag har en 11 000 kvadratmeter stor tomatodling.

- På morfars tid odlade de allt möjligt. Det var mycket frilandsodling och det mesta såldes genom torghandel. Riktigt så ser det inte ut idag, avslöjar Ragnar Petersson.

Fram till 1949 hann Ragnars morfar bygga 5 000 kvadratmeter växthus. När Ragnars föräldrar tog över odlingen tio år senare fortsatte det att växa då gurk- och tomatodlingen tog fart. 1980 var det Ragnar och hans bror Ingvars tur att ta över odlingen, och expansionen fortsatte.

- Vi byggde det senaste växthuset 1997. I dag odlar jag tomater på 11 000 kvadratmeter, varav 7 000 består av vanliga runda Arvento och resterande 4 000 kvadratmeter är mindre specialtomater av sorten Bärnsten och Flavorino, säger Ragnar.


Ragnars odlingshistoria börjar dock tidigare än så. På 70-talet gick han i trädgårdsskola för att sedan åka till Holland för praktik under ett år.- Men ska jag vara ärlig började det väl redan i krubban. Jag är uppväxt bland växthusen och har alltid hjälpt till med odlingen, berättar han. 


Med åren har Ragnar och de anställda lärt sig hur man får extra bra smak på tomaterna. Hemligheten ligger bland annat i att skörda varje planta tre gånger i veckan i stället för två.

- Genom att skörda tre gånger i veckan i stället för två kan vi låta de gröna tomaterna hänga kvar och mogna till sig. Det gör att tomaten som konsumenten handlar i butik smakar mycket mer, säger Ragnar.

En annan framgångsfaktor är att ha rätt personer anställda. Under skördetiden arbetar tio personer på W-P Grönt utanför Malmö. Det är samma personer som återkommer år efter år, vilket betyder att kunskapen om tomatodling kan utvecklas varje år.

Vad är bästa sättet att äta en tomat på?
- Det är utan tvekan i växthuset en solig dag. Där håller tomaten 20 grader vilket är helt rätt temperatur. Hittar jag då en röd tomat som någon missat att plocka går det inte att hålla sig. Den är inte bara söt och smakrik, den är till och med så saftig att den släcker törsten, avslutar Ragnar Petersson.


Kategoriserat under:
Läs mer om W-P Grönt


undefined
undefined
undefined