Närodlat möte med Elin och Jakob på Frillestads gurkodling
Syskonen Elin och Jakob Klitte – tredje generationen gurkodlare.
Foto: Judith Ahlström.
I Frillestad, strax utanför Helsingborg, hittar vi familjegården där Elin och Jakob Klitte driver Frillestads Växthus tillsammans med Rickard Jönsson. Här har odlats grönsaker i tre generationer.
Nyligen inleddes ett spännande samarbete mellan Odlarlaget och restaurangkedjan Holy Greens, som nu kan erbjuda svensk gurka året runt. I samband med Earth Day passade Holy Greens på att hylla samarbetet på sina sociala medier med ett besök hos Frillestads Växthus. Odlarlaget var självklart på plats och vi fick en pratstund med Elin och Jakob mitt bland de krispiga gurkorna.
Frillestads växthus med ca fyra hektar svensk gurkodling.
Foto: Frillestads Växt.
Berätta, vilka är ni på Frillestads Växthus?
– Vi är en riktig familjegård! Vi som driver odlingen är vi syskon, Jakob och Elin Klitte, tillsammans med Rickard Jönsson som varit delägare sedan år 2000. Vi odlar gurka på nästan fyra hektar. Vi jobbar hårt för att göra det på ett hållbart och klimatsmart sätt. Växthuset värms med returflis, vi har solceller för elproduktionen, och vi satsar på biologiskt växtskydd. Vår ambition är alltid att ligga i framkant och odla så miljövänligt som möjligt – och så klart leverera den krispigaste gurkan!
Frillestads glada gurksymbol har numera något av en kultstatus.
Foto: Holy Greens.
Hur känns det att vara en del av samarbetet med Holy Greens?
– Det känns jätteroligt! Holy Greens har verkligen grönsaker och kvalitet i fokus, och det känns självklart att våra gurkor finns på deras meny. Att kunna bidra med svensk, smakrik gurka gör salladerna ännu godare – och samtidigt minskar vi klimatavtrycket genom att ersätta importerad gurka.
På odlingen satsar man på biologiskt växtskydd i samarbete med Koppert. Växthusen är fulla av små insekter som sköter skadedjursbekämpningen på naturens eget sätt.
Foto: Judith Ahlström.
Vad betyder “närodlat” för er?
– Närodlat är superviktigt! Det handlar inte bara om att minska transporterna och klimatpåverkan, utan också om kvalitet. Gurkan som kommer direkt från växthuset till konsumenten är så färsk och krispig som den kan bli – det märks verkligen på smaken.
På Frillestads vill man driva odlingen så miljövänligt som möjligt och leverera en fräsch och krispig gurka. Foto: Frillestads Växt.
Vad är det bästa med att vara med i Odlarlaget?
– Det är fantastiskt att vara en del av en förening som samlar ihop utbudet av svenskodlade grönsaker och hjälper till med försäljningen. Tillsammans kan vi nå ut till fler kunder och verkligen visa värdet av svenskodlat. Tillsammans är vi starkare.
Fler och fler satsar på närodlat. Här blir Elin och Jakob intervjuade av restaurangkedjan Holy Greens i samband med deras satsning på svensk gurka.
Foto: Judith Ahlström.