Gå med  

i rörelsen 

Varje gång du väljer närodlade grönsaker bidrar du till ett mer självförsörjande Sverige. Du minskar beroendet av importerat och stöder odlare som arbetar för hållbar och trygg mat.

Kortare transporter ger färskare grönsaker med längre hållbarhet och lägre klimatpåverkan. I en osäker omvärld blir det viktigare att vi kan odla vår egen mat.

Ditt val i butiken gör skillnad.

stärk

sveriges

självförsörjning

Så kan du göra skillnad

Upp till

nio GångeR LäGRe

klimat-

pÅverkan

Svenska tomater har upp till nio gånger lägre klimatpåverkan än importerade tomater. Korta transporter och förnyelsebara energikällor gör närodlat till ett självklart val för klimatet. När du väljer Odlarlagets närodlade tomater kan du alltid vara trygg med att du har gjort ett bra val.

Källor: 1. Trädgårdsodlingens växthus 2023, Jordbruksverket. 2.Paris B et al. Energy Use in Greenhouses in the EU: A Review Recommending Energy Efficiency Measures and Renewable Energy Sources Adoption. Appl. Sci. 2022, 12, 5150.

Vi satsar på  

Biologiskt  

växtskydd  

Enligt en studie från Jordbruksverket fanns 19 gånger högre halter bekämpningsrester i importerade tomater än i svenskodlade. Odlarlaget bedriver ett utbildningsprogram för våra medlemsföretag för att ytterligare öka användning av nyttodjur och biologiska hjälpmedel mot angrepp och pollinering av plantor.

Målet är att få ned en redan liten användning av bekämpningsmedel bland våra medlemmar till noll.

Programmet genomförs i samarbete med Koppert, ett familjeföretag som är världsledande inom integrerade system av naturliga lösningar för att odla sunda och säkrare grödor.

Fler livs levande steklar och humlor i våra odlingar helt enkelt.

Källor: 1. Tomatspecial, 5 maj 2023. Jordbruket i siffror. Jordbruksverket. ​ 2. Mat, miljö och hållbarhet. Hur påverkar den mat vi svenskar äter planeten?  SLU Future Food Reports 14, 2024. ​

Källor: 1. Tomatspecial, 5 maj 2023. Jordbruket i siffror. Jordbruksverket. ​2. Mat, miljö och hållbarhet. Hur påverkar den mat vi svenskar äter planeten? SLU Future Food Reports 14, 2024. ​

Tänk om svenska folket bara åt svenskodlade grönsaker. Året runt. Tänk om det fanns ett sätt att minska koldioxidutsläppen. Tänk om grönsakerna skulle hålla längre med korta transporter. Tänk om vi skulle kasta mindre mat då. Tänk om det fanns mindre bekämpningsrester i våra kroppar. Tänk om vi kunde bidra till att rädda planeten.

Tänk om.

Tänk om det blir krig. Tänk om vi var självförsörjande. Tänk om det gick att odla i Sverige under de mörka månaderna. Tänk om det fanns en miljon kvadratmeter belysta växthus. Tänk om svenska folket bara köpte svenska grönsaker. Om de visste importens verkliga pris. Tänk om vi kan skapa närodlad tillväxt. För odlare. För handlare. För svenska folket. Runt om i landet.

Tänk om vi kan göra det tillsammans.

TÄNK 

om 

Följ rörelsen!

HÅLL DIG INFORMERAD - BLI INSPIRERARAD –

HÅLL DIG INFORMERAD - BLI INSPIRERARAD –